E-learning utbildning

Företag behöver kompetensutveckla personal då det finns ständigt nya lärdomar att ta del av inom olika arbetsområden, och det har uppkommit en uppsjö av olika varianter av e-learning utbildningar de senaste åren. Att kunna erbjuda sin personal möjligheten att gå digitala kurser ger en ökad motivation och kompetensutveckling hos medarbetare.

Vi ger dig svaren här på hur du kan hitta e-learning utbildningar och vilka fördelar det kan finnas med att gå en kortare utbildning online. Dessutom får du konkreta tips på hur du ska hitta tid och motivation till att genomföra kurserna med bra resultat.

Utbildning online

Att gå en utbildning online innebär att du kan fördjupa dig i ett ämne som kan bli gynnsamt för dig i din yrkesroll bekvämt via datorn. Många arbetsgivare uppmuntrar till att du ska kompetensutvecklas för att klara av nya arbetsuppgifter. Då kan du göra det enkelt via datorn och du slipper gå en kurs på en fysisk plats i ett klassrum. Det gynnar både dig och din arbetsplats att du själv kan välja när du vill genomföra kursen. Läs vidare för att få reda på var du kan hitta bra utbildningar online för din yrkesroll.

Hitta e-learning kurser

Om du är intresserad av att gå e-learning kurser kan du hitta mängder med företag som erbjuder det inom olika ämnesområden. Ett välkänt företag som rekommenderas är Kompetens Express som erbjuder näringsliv och offentlig sektor e-learning kurser. Kompetensexpress.se har ledarskap kurser och kommunikationskurser som är kortare utbildningar på distans. De kan skräddarsy olika paket för företagens behov men de har även ett stort utbud av ihopsatta kurser som är enkelt att registrera sig på och utöva.

Kompetens Express

 • Lär dig mer om kommunikation, ledarskap och effektivitet
 • Hitta e-learning kurser enkelt på lättnavigerad hemsida
 • Välj mellan färdiga och skräddarsydda kurser
 • Har kurser både på svenska och engelska
 • Vissa kurser kan genomföras både på mobila enheter och datorer
 • Tidseffektivt att sitta på distans med kortare kurser på ca 1–2 timmar

Ledarskapsutbildning distans

Att gå en ledarskapsutbildning på distans kan oavsett om du är chef eller anställd, göra att du för nya insikter i arbetsplatsens ledarskap. Att utföra kurser i ledarskap online ger en ökad förståelse för hur ledarskapet kan förbättras för alla individer på arbetsplatsen, och du får dessutom en personlig utveckling med att få verktyg för att kunna leda andra. Fördelen med att göra ledarskapsutbildning via e-learning är att du kan göra utbildningen när det passar dig. Fler fördelar kan du läsa om nedan.

Fördelar med e-learning kurs

Att gå en e-learning kurs, oavsett om du är chef eller medarbetare på en arbetsplats kan gagna företaget i stort. Nedan hittar du några av mängder med fördelar för bägge parter.

Fördel för arbetsgivare


 • Kostnadseffektivt i jämförelse med dyra utbildningar på fysisk plats
 • Är miljövänligt att slippa skicka medarbetare till andra platser
 • Kurserna kan ske parallellt med annat arbete på arbetsplatsen
 • Få kontroll på dina medarbetares kompetensutveckling
 • Tidseffektivt att slippa gå kurser på tidsbestämda tillfällen

Fördel för medarbetare


 • Flexibilitet att kunna utföra kurserna vart du än befinner dig
 • Utveckla färdigheter och förmågor för din yrkesroll
 • Kortare kurser visar sig öka produktiviteten hos deltagarna
 • Praktiskt att kombinera ditt arbete med korta yrkesinriktade kurser
 • Passar dig som gillar att lära dig individuellt och utanför grupp

Hitta distanskurser - gratis på nätet

Om du vill kompetensutvecklas inom flera olika områden kan du hitta distanskurser gratis på flera olika ställen på nätet. Det har aldrig varit enklare att hitta hemsidor som ger kortare kurser och videos på ämnen som kan gynna dig i din personliga utveckling, oavsett om det är en hobby eller för arbete och studier. Vi rekommenderar följande hemsidor för distanskurser;

Coursera

Coursera samarbetar med toppuniversitet och organisationer runtom i världen inom olika intresseområden. De har en stor databas att söka mängder med distanskurser som är gratis. De har en bra blandning mellan kortare kurser på några timmar och längre utbildningar.

Skillshare

Denna plattform är mer utav en matchning sajt mellan studenter och lärare. Du kan även gå med om du vill lära ut ett ämne. Skillshare har många olika typer av kurser, alltifrån matlagning till design.

Udemy

Om du känner att du har ett expertisområde som du vill dela med dig av är Udemy en perfekt plattform för detta. Det finns en blandning mellan betal- och gratiskurser inom bland annat personlig utveckling och marknadsföring. Du kan göra kurserna när du vill och behöver inte anpassa dig till tider.

Ted-ed

Du kanske känner igen Ted talk som är en plattform med massor av gratis föreläsningar. De har även en sida som heter Ted-ed där både studenter och utbildare kan dela med sig av gratis seminarier och lektioner från hela världen. De erbjuder korta videos som du kan ta del av gratis för att utöka din kunskap inom olika områden.

E-learning – verktyg för distansutbildning

Om du vill införa distansutbildning på arbetsplatsen kan det vara värt att investera i ett e-learning verktyg som även kan heta LMS-system, Learning Management System. Att ha ett LMS-system innebär att du kan skräddarsy interna utbildningar och kommunikationsverktyg i samma program. Vill du jämföra olika e-learning verktyg för företag kan du hitta det på businesswith.se som visar rekommenderade läroplattformar. Fördelen är också att du kan läsa andra användares omdömen.

Bra studieteknik för e-learning utbildning

Att gå distanskurser kan vara enkelt för dig som gillar att strukturera upp din egen tid till när du ska genomföra kurstillfällena. Det kan dock finnas utmaningar för den som är ovan att gå e-learning kurser och genomföra studier på distans via datorn, och vi tipsar om bästa sätten att hantera det.

Kräver självdisciplin


Med e-learning kommer du behöva göra en agenda själv för när du vill genomföra kurserna. Antingen kan du be din arbetsgivare påminna dig om det genom att skapa arbetsuppgifter åt dig för att du lättare ska komma ihåg det, eller så kan du planera in det i din kalender och vara lika noga med att göra kursen på den utsatta tiden som andra typer av möten och uppgifter.

Planera din tidsåtgång


Det kan variera i tidsåtgång för olika typer av kurser. Vissa onlinekurser för kompetensutveckling kan ta ca 1 h att genomföra, och kan ses som lättare delmål att uppnå än heldagskurser. Försök att göra en uppskattning i tidsåtgång för din egen skull. Då vet du i god tid innan att hur mycket tid du har över till annat. Då blir det lättare för dig att uppnå dina mål.

Motivera och belöna dig själv


Om du känner dig stressad eller omotiverad till att genomföra kurserna kan det vara svårt att ta sig tiden för det. Försök istället tänka på mervärdet till att genomföra kurserna, då det ökar chanserna till att det blir av. Har du exempelvis ambitioner att bli en ledare i framtiden kan det långsiktiga målet med ledarskapskurser vara att höja din kompetens och få bra meriter på ditt CV. Våga även belöna sig själv efter genomförd kurs för att öka motivationen. Unna dig själv med något du vill ha eller lägg tid på något du mår bra av efteråt.

Välj din studiemiljö


Om du har svårt att koncentrera dig när du ska genomföra saker eller inte tycker om att studera, kan miljön du befinner dig i att påverka dig mer än du tror. Försök välj en miljö som är:

 • Tyst och stressfri
 • Inga störande moment i bakgrunden ex. tv eller mobiltelefon
 • Försök sitt på samma ställe varje gång du ska studera. Hjärnan luras nämligen till att fokusera på uppgifter om den kopplar ihop platser och uppgifter med varandra.

Ha rätt tekniska förutsättningar


Många av dagens e-learning utbildningar kan du göra både på mobila enheter och datorer. Även om det är smidigt att kunna sitta på bussen och göra en kurs på mobilen, kan det bli flera störningsmoment under tiden och det blir svårare att kunna ta in information. Försök i stället kolla innan du ska starta en kurs att du har en bra skärm du kan läsa på, fulladdat batteri och bra täckning för din enhet för att undvika avbrott.

Försök repetera – flera gånger


Det kan vara enkelt att släppa kursen och allt material så fort du har genomfört den, men för att kunskapen ska sätta sig behöver du bli påmind flera gånger. Om du får ta del av studiematerial bör du ladda ner det och kolla på det emellanåt efter kursens genomförande. Våga be din chef om att få öva på dina kunskaper i praktiken på arbetsplatsen. Då kan du bevisa för din chef att du har tagit till dig informationen.