Sociala Företag

Starta, driva och utveckla social verksamhet

Hur startar jag ett socialt företag?

Hur du startar och driver ett socialt företag i Sverige är ofta upp dig till som vill skapa verksamheten. Många processer är samma för den som vill skapa ett arbetsintegrerande socialt företag som vilket annat företag som helst. Men på några punkter kan det se annorlunda ut, och dessa har vi listat nedan. Lycka till med ditt projekt!

Kom igång Kontakta oss

1

Läs på om sociala företag

2

Bestäm vem företaget ska vara till för

För att ditt sociala företag ska kunna drivas och fungera är det viktigt att du har tänkt igenom saker och ting noggrant. Fundera t.ex. på vem företaget ska vända sig till.

Vill du skapa en verksamhet för:

När du vet vem företaget ska vara för, kan du gå vidare med samarbetspartners, rekrytering och så vidare.

3

Skaffa en affärsidé – Vad kan deltagarna skapa ihop?

Det sociala företagets affärsidéer är alltid minst två:

Eftersom du i det tidigare skedet har bestämt dig för vem företaget ska riktas till kan du nu fundera ut en lämplig produktionsplan. Vad kan våra deltagare skapa tillsammans?

4

Fastställ en finansieringsplan

För att ditt arbetsintegrerande sociala företag ska kunna överleva är det viktigt att ha tänkt igenom finansieringen noga.

5

Välj företagsform

Tänk igenom vilken typ av företag som ni vill vara.

6

Skapa delaktighet och samhörighet

Se till att tidigt skapa sammanhållning i din arbetsgrupp. En miljö där man känner varandra väl stärker samarbetsförmågan på arbetsplatsen.

Varför inte ta med hela gänget på någon rolig gruppaktivitet under projektets inledning? På så sätt kan du lättare skapa en plats där man känner sig trygg och där man trivs med varandra.

7

Anpassa arbetsplatsen efter deltagarna

I startfasen är det också viktigt att de framtida medarbetarna blir delaktiga tidigt i processen.

Allt från ägandeform till arbetsplatsens möbler kan påverkas av företagets medlemmar. Det kan t.ex. vara aktuellt att rullstolsanpassa lokalen med hissar och liftar. MPR Lifts kan vara ett bra alternativ att kontakta om rullstolsliftar skulle vara aktuellt. Kontorsmöbler som skrivbord och kontorsstolar kan också behöva anpassas efter deltagarnas särskilda behov. Ett höj-och sänkbart skrivbord, ergonomiska kontrosstolar och andra funktionella kontrosmöbler kan vara ett alternativ för dig som ska ta hänsyn till ryggproblem eller rullstolar. Kontakta DPJ Interiör för kostandsfri offert på kontorsmöbler.

8

Ta hjälp och sök rådgivning

Det är inte alltid enkelt att stå på egna ben. Ta hjälp av proffsiga och erfarna rådgivare som exempelvis Coompanion, en företagsrådgivande organisation som finns över hela landet. De erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta företag och bidra till lokal utveckling.

Varför inte ta kontakt med ett redan fungerande socialt företag? Här ser du hur du hittar sociala företag i Sverige. Boka ett besök och låt dig inspireras av hur andra verksamheter fungerar.