Konkurs – undvik det tråkiga

Vad är konkurs?

En konkurs innebär att ett företag som inte kan betala sina skulder under en längre period avvecklas. Företagets tillgångar realiseras för att sedan betala för sina liggande skulder. Med andra ord betyder konkurs att tillgångarna för ett företag tas för att användas till att betala av den skuldsattes borgenärer. Du kan på svd.se läsa mer om vad en konkurs är och hur det går till.

Läs Mer

Vad händer vid en konkurs?

 1. Ansökan kommer in till tingsrätten
 2. Tingsrätten håller en eventuell konkursförhandling
 3. Tingsrätten beslutar om konkurs och utser därefter en konkursförvaltare
 4. Därefter tar en konkursförvaltare över
 5. Tingsrätten håller en edgångssammanträde

domstolen.se kan du läsa djupare inom varje punkt vad det är som händer under en konkurs.

4 tips för att förebygga konkurs

 1. Startkapital och en tydlig budget
 2. En partner att starta företaget med
 3. Samarbetspartners och ett nätverk
 4. Ambition, vilja, driv och ett specifikt mål

Få en andra chans innan konkurs – vänd motgång till framgång

Det är inte alltid det kan tänkas behövas en konkurs för företaget. Många gånger går det också att ta sig upp från sina svackor. Dock kan det vara svårt att göra det på egen hand om man inte har kunskapen för det. I en artikel amendo.se kan du läsa mer om hur du kan vända motgång till framgång.

3 steg som kan hjälpa ditt företag att undvika konkurs

Om du börjar känna oro för att företaget hamnat i en rejäl svacka bör du ta hjälp så fort som möjligt av någon som faktiskt kan. Det finns idag flera olika sorts hjälpmedel för företag att ta hjälp av när företaget är på botten. Nedan går vi igenom tre alternativ för att lyckas vända motgången till att inte behöva sätta företaget i en konkurs.

Företagsanalysering

Det finns idag experter som jobbar med företagsanalysering. Detta kan vara bra för att lätt kunna se vart företaget står sig idag. Genom en företagsanalys kan företagets viktiga pusselbitar för motgång hittas. På plana.se kan du läsa mer om hur en företagsanalysering går till. Nedan ser du de fyra olika delarna i en företagsanalys.

 1. Nulägesanalys
 2. Företagsanalys
 3. Uppdrag
 4. Genomförande

Företagsrekonstruktion

Med en företagsrekonstruktion sätts företaget ”på paus”. Företagets ekonomiska bekymmer får då under en bestämd period chans att ordna upp sig. Under denna tid är även företaget skyddat mot den kommande konkursen som står och knackar på dörren. All fokus nu läggs på att få företaget på fötter igen. I en artikel från plana.se kan du läsa mer om hur en företagsrekonstruktion går till. Nedan kan du även se en lista på vad som ingår i en företagsrekonstruktion.

 1. Nulägesanalys
 2. Förberedelser inför rekonstruktionen
 3. Ansökning om rekonstruktion
 4. Borgenärssammanträde
 5. Förlängning av rekonstruktion
 6. Ackordsförhandling
 7. Underhandsackord
 8. Offentlig ackord
 9. Betalning och bokföring

Turnaround

En turnaround kan göras om ett företag har en negativ och ohållbar ekonomisk utveckling. Man gör en turnaround för att vända motgången i sin ekonomi till en finansiell återhämtning. Syftet här är att lyckas omvandla förlust till lönsamhet genom konkreta handlingsplaner. Plana är ett företag som kan hjälpa dig med en turnaround. Här hjälper experterna dig med nedanstående områden:

 • Nuläge och insikt
 • Målbild
 • Vägen fram till ett hållbart bolag
 • Genomförande